پنجره های دوجداره از دو لایه شیشه ساخته شده اند. میان این شیشه ها یک فضای خالی وجود دارد. این فضا مانند یک عایق حرارتی و صوتی عمل می کند و از خروج حرارت و صدا جلوگیری می نماید. در صورت عدم آب بندی پنجره دوجداره، ممکن است رطوبت و آب وارد این فضا شود و علاوه بر کاهش شفافیت شیشه پنجره و ظاهر نامناسب، بر روی عملکرد عایق پنجره دوجداره نیز تاثیر خواهد گذاشت.
بنابراین اگر در خانه و محل کار از این نوع پنجره ها استفاده می کنید، باید همیشه به آب بندی و عایق مناسب آن توجه داشته باشید تا از ایجاد مشکلات مختلف جلوگیری کنید. در ادامه به معرفی آب بندی پنجره های دوجداره، بهترین روش برای انجام آن و بررسی مزایای هر کدام می پردازیم. پس برای آگاهی بیشتر تا انتهای مطالب با ما همراه باشید.
آب بندی پنجره دوجداره چگونه انجام می شود؟
انجام آب بندی پنجره دوجداره باید با توجه به نوع پنجره، مشکل آن و … انجام شود. به همین دلیل بهتر است این کار توسط افراد متخصص و با تجربه انجام گردد. روش های مختلفی برای آب بندی این نوع پنجره ها وجود دارد که هر کدام به شیوه خاصی انجام می شود به همین دلیل شما باید با در نظر گرفتن عوامل زیر مناسب ترین شیوه انجام آب بندی پنجره های دوجداره را انتخاب کنید.
- میزان دما و رطوبت هوا: در محیط هایی که از نظر آب و هوایی سرد و مرطوب محسوب می شوند، باید عایق بندی پنجره های دوجداره را جدی گرفت. زیرا این کار باعث کاهش خروج حرارت و در نتیجه کاهش هزینه ها خواهد شد. بنابراین قبل از انتخاب روش باید به این مورد دقت داشته باشید.
- طول عمر پنجره: پنجره های جدید نسبت به مدل های قدیمی که مدت زمان طولانی کار کرده اند نیاز کم تری به آب بندی دارد. بنابراین ممکن است روش های آب بندی پنجره های دوجداره جدید کمی متفاوت تر از پنجره های قدی باشد؛ زیرا پنجره هایی که چند سال کار کرده اند به آب بندی و عایق بندی مقاوم تری نیاز دارند.
- نصب اصولی: افراد متخصص در نصب پنجره دوجداره باید تمامی نکات و اصول مهم را در هنگام نصب رعایت کنند. نصب اصولی و استاندارد باعث افزایش طول عمر پنجره و آب بندی آن خواهد شد.
توجه به موارد گفته شده و تهیه ابزار مناسب و متناسب با پنجره و انتخاب روش صحیح می تواند به شما در عایق بندی پنجره های دوجداره کمک کند. نحوه عایق بندی پنجره دوجداره با توجه به نوع روش ممکن است متفاوت باشد. در ادامه انواع روش ها و نحوه استفاده از آن ها را به طور کامل بیان خواهیم کرد.
بهترین روش آب بندی پنجره دوجداره چیست؟
امروزه روش های مختلفی برای آب بندی پنجره دوجداره وجود دارد که به چند نمونه از آن ها اشاره می کنیم.
- استفاده از سیلیکون: استفاده از سیلیکون در میان فضای پنجره دوجداره یکی از راه های متداول و کاربردی برای عایق بندی پنجره های دوجداره است که مانع نفوذ حرارت و رطوبت می شود.
- استفاده از نوارهای مخصوص آب بندی: نصاب پنجره و افراد می توانند از نوارهای مخصوص آب بندی استفاده کنند و شیارهای میان فضای پنجره را به خوبی بپوشانند. به کار بردن این نوارها بسیار ساده و سریع است و به شما این امکان را می دهد که به راحتی عایق بندی پنجره دوجداره خود را انجام دهید.
- استفاده از درزگیر ماستیک: ماستیک یک ماده چسبنده و ضد آب است به همین خاطر می تواند به عنوان عایق مناسب در پنجره های دوجداره مورد استفاده قرار بگیرد.
از روش های دیگر می شود به چسب پنجره دوجداره، استفاده از لاستیک درزگیر و همچنین فوم اسپری عایق اشاره کرد. نکته ای که در انتخاب بهترین روش آب بندی باید مورد توجه قرار بگیرد این است که چه عواملی باعث استفاده از روش های مختلف می شود. این عوامل به شرح زیر است:
- نوع و جنس پنجره: جنس پنجره دوجداره یکی از عوامل مهم در انتخاب روش آب بندی پنجره دوجداره است. برای مثال در پنجره هایی که دارای فریم چوبی هستند باید از روش های متفاوت تری نسبت به فریم های UPVC استفاده کرد.
- قابلیت دسترسی: اگر پنجره در موقعیتی قرار دارد که دسترسی به آن سخت است بهتر است از روش های ساده تر برای عایق بندی استفاده شود.
نوع طراحی و هزینه آب بندی از عوامل دیگری هستند که بر روی انتخاب روش عایق بندی تاثیر می گذارند.
انواع چسب مناسب آب بندی پنجره دوجداره
بعد از اتمام نصب پنجره های دوجداره معمولا فضایی میان پنجره و فریم آن خالی می ماند که در اصطلاح به آن بادخور گفته می شود. این بادخور باعث نفوذ حرارت و رطوبت خواهد شد و باید با استفاده از روش های مختلف پوشانده شود. این فضای بادخور به این دلیل ایجاد می شود که بعد از اندازه گیری دقیق پنجره باید آن را در حدود 5 میلی متر کوچک تر بسازند تا در هنگام نصب بتوانند پنجره را وارد فریم کنند. بنابراین نمی توان به طور کامل در هنگام نصب این فضا را از بین برد.
استفاده از چسب آب بندی پنجره دوجداره بهترین روش برای پر کردن فضای بادخور این نوع پنجره ها است. انواع چسب عایق بندی پنجره های دوجداره عبارت اند از:
- چسب سیلیکون: چسب سیلیکون مقاومت بالایی در برابر اشعه خورشید و رطوبت دارد به همین خاطر بیشتر نصاب ها از این چسب برای بالا بردن کارایی پنجره استفاده می کنند.
- چسب سیلیکون و ماستیک: این نوع چسب به دلیل ترکیب سیلیکون و ماستیک از مقاومت نسبتا خوبی برخوردار است.
- چسب ماستیک: چسب ماستیک نسبت به سایر چسب های آب بندی ارزان تر است. افراد برای کاهش هزینه های آب بندی معمولا از این نوع چسب استفاده می کنند.
- چسب پلی اورتان: چسب پلی اورتان با چسبندگی بالا و مقاومت بسیار خوب در برابر رطوبت و حرارت، گزینه ای مناسب برای آب بندی پنجره دوجداره به حساب می آید. اما هزینه بالا و سختی کار با این نوع چسب باعث شده که افراد از آن استفاده نکنند.
با توجه به این که هر نوع چسب دارای ویژگی های خاصی است، باید متناسب با شرایط و محیط قرارگیری پنجره دوجداره مناسب ترین آن انتخاب شود. علاوه بر چسب از روش های دیگر آب بندی نیز استفاده کنید.
چسب سیلیکون پنجره دوجداره
چسب سیلیکون یکی از اقسام چسب های مناسب برای آب بندی پنجره های دوجداره محسوب می شود. این چسب دارای ساختاری شیمایی و پلیمری است. استفاده از مواد شیمیایی و پلیمری در ساخت این نوع چسب باعث افزایش مقاومت آن در برابر دما و رطوبت شده است.
در نحوه آب بندی پنجره دوجداره به وسیله چسب سیلیکون، علاوه بر چسب به ابزار خاصی مانند کارتریج چسب، تفنگ مخصوص چسب، کاردک و چاقوی تیز نیاز است. برای اجرای این نوع چسب باید مراحل زیر با دقت کامل انجام شود.
- 1. ابتدا باید چسب های قبلی و همچنین آلودگی هایی مثل گرد و غبار، چربی و… به طور کامل پاک شود.
- 2. با استفاده از چسب نواری می توانید عرض دقیق محل چسب را مشخص کنید.
- 3. با استفاده از یک چاقوی تیز و رعایت نکات ایمنی سر کارتریج را برش داده و آن را درون تفنگ مخصوص چسب قرار دهید.
- 4. میزان خروجی چسب در تفنگ را تنظیم کنید.
- 5. در این مرحله باید تفنگ را در زاویه 45 درجه نگه دارید و چسب را بر روی درز مورد نظر بریزید. یک دست بودن چسب در هنگام قرار گیری بسیار مهم است.
- 6. می توانید با استفاده از کاردک چسب را به طور کامل در درون درز مورد نظر فیکس کنید.
اگر از تخصص و تجربه کافی برخوردار نیستید این کار را به یک فرد متخصص و ماهر بسپارید تا بهترین نتیجه را به دست آورید.
ویژگی های چسب سیلیکون
چسب آب بندی پنجره دوجداره سیلیکونی در رنگ های مشکلی، بی رنگ و سفید در بازار موجود است. شما می توانید با توجه به رنگ فریم پنجره مورد نظر یکی از رنگ های آن را انتخاب کنید.
از ویژگی های چسب سیلیکون می توان موارد زیر را نام برد.
- سهولت استفاده: به دلیل نرم بودن چسب سیلیکون و استفاده از تفنگ مخصوص کار با آن بسیار راحت و آسان است.
- ترک نخوردن بعد از انجام کار: این چسب بعد از خشک شدن بدون ترک و با حفظ خاصیت ارتجاعی خود بهترین عملکرد را در آب بندی پنجره دوجداره دارد.
- چسبندگی بالا: قابلیت چسبندگی چسب سیلیکون بالا است و این ویژگی باعث افزایش دوام آن می شود.
- خشک شدن سریع: بعد از اجرای چسب سیلکون به عنوان عایق پنجره، به سرعت خشک می شود.
- مقاومت در برابر اشعه UV: این چسب در برابر اشعه UV مقاومت بالایی دارد و در مدت زمان طولانی خاصیت خود را از دست نمی دهد.
- خاصیت ضد آب بودن: چسب سیلیکون علاوه بر اشعه UV در برابر رطوبت نیز مقاومت خوبی دارد به همین خاطر آن را به عنوان عایق حرارت و رطوبت می شناسند.
- تنوع رنگ: همان طور که گفته شد این چسب با تنوع رنگی خود قابل استفاده در فریم های رنگی پنجره های دوجداره است بدون آنکه نمای پنجره را خراب کند.
حتما در نحوه آب بندی پنجره دوجداره به وسیله چسب سیلیکون نکات ایمنی و استاندارد های لازم را رعایت کنید.
درزگیر(ماستیک) پنجره دوجداره
در ساخت درزگیر ماستیک یا همان چسب ماستیک هیچ گونه مواد شیمیایی به کار نرفته است و کاملا چسب بی ضرری محسوب می شود. این چسب با قابلیت چسبندگی فوق العاده خود یکی از بهترین چسب های آب بندی پنجره های دوجداره است.
کاربرد اصلی چسب های ماستیک در اتصال شیشه ها به یکدیگر است به همین خاطر در عایق بندی پنجره های دوجداره بسیار موثر است. این نوع چسب آب بندی پنجره دوجداره در انواع مختلفی مانند ماستیک پلی یورتان، ماستیک قیری، ماستیک اپوکسی و همچنین ماستیک سیلیکون موجود است. با در نظر گرفتن شرایط و نوع پنجره باید یکی از مدل های آن را انتخاب کنید.
نحوه اجرای این نوع چسب در پنجره های دوجداره دارای مراحلی به شرح زیر است:
- تمیز کردن شکاف میان پنجره های دوجداره به طوری که این شکاف عاری از هر گونه آلودگی و چربی باشد.
- قرار دادن درزگیر ماستیک در درون شکاف مورد نظر.
- صاف کردن سطح درزگیر به کمک دست و کاردک مرطوب.
- برداشتن لکه های اطراف محل مورد نظر به وسیله کاردک.
موارد زیر از ویژگی های درزگیر ماستیک است:
- مقاومت بالا در برابر تغییرات جوی: استفاده از چسب ماستیک در هر محیط و آب و هوایی کاربرد دارد.
- قابلیت استفاده در شکاف های عمودی و افقی: شما می توانید با استفاده از این چسب تمام شکاف های عمودی و افقی موجود در پنجره دوجداره را به راحتی عایق کنید.
- مقاومت بالا در برابر اسیدها: چسب ماستیک مقاومت بالایی در برابر اسیدها و مواد قلیایی ضعیف دارد.
از دیگر مزایای این چسب آب بندی پنجره دوجداره می شود به خاصیت چسبندگی بالا و جلوگیری از خوردگی فلزات اشاره کرد.
لاستیک درزگیر پنجره دوجداره
استفاده از لاستیک درزگیر پنجره دوجداره در هنگام نصب یا تعمیر از اهمیت زیادی برخوردار است. این لاستیک ها دارای انواع مختلفی به صورت زیر هستند.
- لاستیک PVC: عمر مفید این نوع لاستیک ها معمولا بین 1 یا 2 سال است. لاستیک PVC در رنگ های مختلف و با قیمت پایین در بازار موجود است. اگر هر سال لاستیک های درزگیر را عوض می کنید این مدل می تواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
- لاستیک TPE: این نوع لاستیک ها علاوه بر عمر مفید طولانی، قابلیت بازیافت نیز دارند. به همین خاطر نصاب های حرفه ای پنجره های دوجداره همواره استفاده از لاستیک درزگیر TPE را توصیه می کنند.
- لاستیک EPDM: عمر مفید این نوع لاستیک های درزگیر در حدود 15 سال است بنابراین می توانید با خیال آسوده از آن استفاده کنید. از ویژگی های لاستیک EPDM می توان به مقاومت بالا، طول عمر مفید طولانی و… اشاره کرد.
در هنگام خرید و استفاده از لاستیک های درزگیر برای آب بندی پنجره دوجداره به موارد زیر توجه داشته باشید:
- میزان مقاومت در برابر رطوبت: برای آب بندی و عایق کردن پنجره باید از میزان مقاومت لاستیک های درزگیر در برابر رطوبت اطمینان پیدا کنید. زیرا هر چه میزان مقاومت بالا تر باشد به همان میزان آب بندی مطمئن تری خواهید داشت.
- توجه به خاصیت ارتجاعی: لاستیک های درزگیر باید خاصیت ارتجاعی مناسبی داشته باشند. به این معنی که در هنگام استفاده طولانی مدت شکل خود را از دست ندهند زیرا در این صورت دیگر قابل استفاده نخواهند بود.
- میزان مقاومت در برابر تغییرات دما: گرم و سرد شدن دما در بسیاری موارد می تواند بر طول عمر لاستیک های درزگیر تاثیر گذار باشد به همین دلیل باید از مدل هایی استفاده کنید که میزان مقاومت بالایی در برابر تغییرات دمایی دارند.
فوم اسپری برای عایق بندی پنجره دوجداره
فوم اسپری و نحوه آب بندی پنجره دوجداره توسط آن یکی از آسان ترین روش ها است. یکی از انواع فوم اسپری که جهت آب بندی و عایق نمودن پنجره ها استفاده می شود فوم پلی یورتان است. این فوم ها در دو مدل فوم گان و شلنگ خود در بازار موجود است.
مراحل استفاده از فوم اسپری به صورت زیر است:
- در هنگام استفاده باید اسپری را به خوبی تکان دهید تا مواد موجود در اسپری با گاز ترکیب شود.
- محل مورد نظر را به خوبی تمیز کنید.
- تقریبا حدود 30 درصد از درز و شکاف های مورد نظر باید به وسیله فوم اسپری پر شود.
- در هنگام استفاده از فوم اسپری بهتر است آن را به صورت برعکس نگهدارید تا عملکرد بهتری داشته باشد.
- بعد از خشک شدن فوم باید بر روی آن آب اسپری کنید تا میزان استحکام و مقاومت فوم بیشتر شود.
توجه داشته باشید که فوم اسپری حتما باید در محلی با دمای 5 تا 35 درجه سانتی گراد نگهداری شود. همچنین از قرار دادن فوم اسپری در کنار وسایل گرمایشی خودداری کنید زیرا گاز موجود در این فوم ها قابل اشتعال هستند و ممکن است باعث ایجاد مشکلاتی شوند.
فوم اسپری در آب بندی پنجره دوجداره ممکن است به دلیل تابش نور آفتاب دچار تغییر رنگ شود. شما می توانید برای جلوگیری از تغییر رنگ، با رنگ دلخواه آن را رنگ آمیزی کنید تا جلوه زیبا تری داشته باشد.
فوم اسپری ها دارای چگالی های کم، متوسط و زیاد هستند. قبل از استفاده از این نوع فوم ها بهتر است ابتدا با توجه به نیاز پنجره مورد نظر، میزان چگالی آن را انتخاب کنید. فوم های با چگالی کم، در برابر رطوبت و دما مقاومت مناسبی ندارند. هر چه میزان چگالی بیشتر باشد بر افزایش مقاومت تاثیر خواهد داشت.